2011. december 12., hétfő

Babareceptek 4-6. hó

Alapreceptek (bármi-bármivel kombinálható)

Alma- vagy körtekompót / püré: hámozni, szeletelni, pici vízben főzni (esetleg pici fahéj, szegfűszeg). Amikor megpuhult, kiszedni a szegfűszeget, turmixolni, fagyasztani.
Felengedés után keverhető bele összetört zabkeksz.

Őszibarack: meghámozni, pürésíteni, fagyasztani. Lekvár helyett vagy kekszmorzsával keverve. Vagy frissen reszetl almával.

Sárgarépa: párolni kevés vízben. Gömbölyű végű édesebb.

Cékla: annyi vízben feltenni főzni amennyi ellepi a megmosott, egész fejeket (1,5 óra főzés). Vagy sütőben egészben főzni. Megpuhul, meghámozni, turmixolni, fagyasztani.

Sütőtök: héjastól nagyobb darabokra vágni, sütőben sütni. (40-45 perc) Lehűl, meghámoz, turmixolni, fagyasztani. (Friss reszelt almával is fini.)


Receptek

Almapép
1db édes alma
Megmosni, meghámozni, magházat eltávolítani, felkockázni. Egy kis lábasba pici vízben feltenni főzni, hogy épp ellepje. Újraforrástól 5 perc (fedő alatt). Botmixerrel pépesíteni (eleinte lehet szűrővel is utánpépesíteni) és annyi főzőlét adjunk hozzá, hogy mézsűrűségű legyen. (Később fokozatosan lehet a nyers alma ízéhez szoktatni, fokozatosan lecserélve azt).
VAGY
Sütőben 1 almát (tepsi, alufólia, pici víz) egészben 20 percig sütni. Kihűlés után finom pép lesz belőle.

Almalé
1-2 almát lereszelni és levét kinyomni teaszűrőn keresztül (vagy gyümicentrifugán!). Hogy hígabb legyen adjunk hozzá egy kis babavizet.

Alma és őszibarack
Almát megpárolni pici bízben (magház, héj nélkül, kockára vágva). Hozzákeverni a kockázott barackot és turmixolni pici vízzel.

Almafőzelék krumplival
1db sárga héjú krumpli
1 vagy 2 db alma
Megmosni, meghámozni. A krumplit feldarabolni, kis lábasban, forró vizet ráönteni, amennyi ellepi, forrástól 15 percig párolni fedő alatt. Az almát is. Botmixerrel pépesíteni, az alma főzőlevével kellő sűrűségűre állítani. Ha kihűlt takaréklángon simára keverni.

Almás tejberizs
Almát felkockázni (héj, magház nélkül), pici vízben feltenni főzni és hozzátenni egy marék rizst. Puhára főzni, turmixolni (kis anyatejjel).

Barackos szőlő
Szőlőszemeket kettévéve, magját eltávolítva, barackot meghámozva, felkockázva, turmixolni.

Krumplipüré őszibarackkal
1db sárga héjú krumpli
1db őszibarack
Krumplit az előzőek alapján elkészíteni. A megtisztított, kimagozott őszibarackot összedarabolni, majd az egészet összeturmixolni egy kevés krumpli főzőlével. Összemelegítve tálalni.

Körte
1db körte (vagy 1 üveg Vilmoskörte bébiétel)
Megmosni, meghámozni, magházat ki, kockázni. Kis lábasban pici vízzel párolni (újraforrástól fedő alatt 5 perc). Botmixerrel pépesíteni (plusz esetleges főzőlé).

Sárgarépapüré
1 vagy több sárgarépa
Párolni, főzőlével pürésíteni, fagyasztani.

Meggylé
300g fagyasztott, magozott meggy
Gyümölcscentrifugában kb 5x újra centrifugálni. Kb. fele mennyiségű lé nyerhető belőle. Önmagában, kölespéppel (HOLLE) vagy rizsnyákkal adható.

Cékla krumplival
1vagy több cékla (vagy 60g előre fagyasztott céklapüré)
1db krumpli
A krumplit a szokásos módon elkészíteni, majd a kettőt a szokásos módon turmixolni a főzőlével.

Cékla almával
kb 60g céklapüré
1 alma
fél krumpli
Krumplit főzni, majd 10 perc után bele a felkockázott alma. 5 perc után kivenni és a céklapürét hozzákeverni. Mindent kevés főzőlével összeturmixolni.

Sütőben párolt cékla almával és krumplival
1 cékla
1 alma
1 krumpli
(kb 2 adag)
Céklát megmosni, meghámozni, negyedelni. Jénaiba tenni, kb egy ujjnyi vizet aláönteni, alufóliával lefedni, előmelegített sütőben kb 20 percig párolni. Hozzáadni a felkarikázott krumplit, és a cikkekre vágott almát, majd lefedve a sütőben újabb 15 percig sütni.
Majd főzőlével turmixolni.

Holle köles- vagy rizspép
kb 10g Holle köles/rizs
70g forralt víz
100g gyümölcs (alma, őszibarack, meggy, gesztenye, vagy gyümis bébiétel)


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...